Kelâmbaz
Necip Fazıl ve Demokrasi

Necip Fazıl ve Demokrasi

Necip Fazıl tokat. Kalp krizinden baygın düşen topluma uygulanan kalp mesajı, bir nevi elektroşok… Harplerden bitap düşmüş; mazisi ile irtibatı koparılmış, yarı şuursuz cemiyetin inleme sesi.

Necip Fazıl Kısakürek son yüzyıllık tarihimizin en mühim kilometre taşlarından biri. Şair, yazar ve aksiyon adamı. Her gencin tanıması ve Çile isimli şiir kitabını ceketinin yan cebinde taşıması gereken bir mütefekkir.

Demokrasi sadece bir takım kurumların varlığından mı ibaret? Anayasa, meclis, seçimler, partiler ve pek çok demokratik müesseseye şeklen sahip olduğu halde demokratik olmayan düzinelerce ülke var. Demokrasi; adalet, eşitlik ve özgürlükle ilgili bir değerler manzumesidir. Toplumdaki bir kesimin diğer grupları ezmediği; her ferdin insanca yaşayabildiği rejim şekli olma iddiasındadır.

Adalet ve kalkınma hamlelerini görüp kıvanç gözyaşları dökenler, merhum Necip Fazıl’a şekillenmesi ve billurlaşması için 30 küsur yıl boyunca, kalemine ciğerinden kan çekerek yırtındığı, paralandığı ve zindanlarda süründüğü için minnettarlık duyması icap etmez mi?

Mesele; adalet, eşitlik ve hürriyetin vicdan azabı olmaksa; bu milletin üstada demokratik şükrân borcu vardır.

Türkiye’deki demokratikleşme süreci sırf siyaset sahnesindeki gelişmelere irca edilemez*. Demokraside bugünlere gelmemizde rol oynayan fikir ve dâvâ adamlarımızın da hakkı teslim edilmeli. Mevzubahis kişiler, mücadelelerinde “demokrasi” söylemini kullanmamış olabilirler. Mühim olan “adalet, eşitlik ve özgürlük” gibi değerler uğrunda verdikleri mücadeledir.

Necip Fazıl Kısakürek demokrasi bayrağıdır!

Surda bir gedik açtık mukaddes mi mukaddes
Ey kahpe rüzgar artık ne yandan esersen es

Evet. Necip Fazıl demokrasi önünde kurulan barikatta bir gedik açmıştır.

— — — —

*İrca etmek: İndirgemek.

– – – – – – – – –

Necip YILDIRIM’ın diğer makale ve şiirlerlerinden bazıları:

2 comments

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

  • Bu ne saçmalıktır yahu? “Mukaddes gedik”i dahi demokrasiye bağlamışsınız. Bir insan bu kadar çarpık anlatılamaz, bu en hafifinden edepsizlik ve hatta üstâdın davasına hakarettir! “Necip Fazıl Kısakürek demokrasi bayrağıdır”mış… Allah Allah! Üstadın bundan haberi yok galiba! Yalnızca yazının başlığını Google’da aratsanız bu yazıyı yazmaya cüret etmezdiniz. Yazık…

    • Nezâket, zerâfet ve edep dolu yorumunuz için Kelâmbaz ekibi ve şahsım adına müteşekkirim. Sizin gibi, güzîde, âdâb-ı muâşeret sahibi ve gençliğe timsal olacak şahsiyetlerin fikirlerini rahatlıkla ifade etmeleri, bizleri memnun etmektedir. Lütfen diğer yazılar hakkında da mütalaalarınız bizlerle paylaşınız. İstikbâlimiz, ancak ve ancak sizin gibi “beyefendi” olabilen, mukaddes emanetlere sahip çıkan ve insanların hür şekilde yaşaması gerektiğine inanan idealist gençlerle müstahkem şekilde inşa edilebilir.

      (Yorumunuzun muhtevasına cevap yazmak isterdim. Fakat “Münevver Arıyoruz” başlıklı makalemde geçen Calinus isimli filozofun düştüğü duruma düşmek istemediğim için imtina ettim. İnşallah bir gün yüz yüze gelirsek, Necip Fazıl ile Demokrasi arasındaki münasebeti, sizin seviyenize münasip olacak şekilde izah ederim.)

      Muhabbetlerimle…

Bizi Takip Et!