Kelâmbaz

Röportaj: Sosyal Medyada Müslüman Âlimleri Anlatmak

İnsanların bilgi edinme kaynakları tarih boyunca çok çeşitlilik gösterdi. Kimi dönem hikayeler vasıtasıyla sözlü şekilde aktarılan bilgi, son beşbin yılın büyük çoğunluğunda el yazması eserlerle aktarıldı. 15.yüzyılda matbaanın keşfi ile kitaplar toplu halde basılmaya başlandı ve daha çok insana ulaşması kolaylaştı. 18.yüzyılda modern anlamda gazeteler çıkmaya başladı ve 19.yüzyılda radyo hayatımıza girdi. Günümüzde ise malumunuz radyo, televizyon, internet vb. bilgi edinilebilecek bir çok mecra mevcut. Şüphesiz internet bunlar arasından sıyrıldı; çünkü kitap basmak, radyo veya televizyon yayını yapmak zordu ama internet ile neredeyse herkes bilginin sadece tüketicisi değil aynı zamanda üreticisi rolüne de geçti. İnternet siteleri ile hızlanan bilginin akışı, blog siteleri ile zirveye çıktı. Artık blog sitelerinden ayrıca çok kaliteli muhteva üreten sosyal medya hesapları da var. Bu hesaplar bizlere kimi zaman 140 karakterle, kimi zaman fotoğraflar ile çok kaliteli bilgiler paylaşıyorlar. Zaman zaman beğendiğimiz hesapları sizlere tanıtacağız. İlk tanıtacağımız hesap sadece Twitter’da faaliyet gösteren @islamiBuluslar hesabı.

Kullanıcı adı olarak “Müslüman Kaşifler” ismini kullanan hesap profil bölümünde ise kendisi hakkında şu bilgiyi paylaşıyor: “Batı kaynaklı önyargıları bir kenara bırakalım ve bilimsel birçok buluşu ilk yapan İslam bilginlerini tanıyalım.” Müslüman alimlerin keşifleri ve eserleri üzerine çok güzel paylaşımlarda bulunan hesabın 25.000’den fazla da takipçisi olması, takipçilerinin de hesabı beğenerek takip ettiğini gösteriyor. Hesabın sahibiyle de sizleri tanıştırmak istedim ve bu maksatla kendisiyle bir röportaj gerçekleştirdik.

Merhaba, öncelikle böyle bir hesabı açtığınız ve Müslüman kaşifleri bize tanıttığınız için teşekkür ederiz. Sizi biraz daha yakından tanımak isteriz. Hesabı tek başınıza mı yönetiyorsunuz yoksa yönetici bir ekip mi var? Eğer tek iseniz bu zor olmuyor mu?

-Merhaba, öncelikle sayfamız için güzel fikirlerinizden dolayı ben teşekkür ederim. @islamiBuluslar hesabını tek başıma yönetmeye çalışıyorum. Elbetteki tek olmak zor ama bunca ilim adamını araştırıp onlarla hemhal olmaya başladıktan sonra artık tek kişi olmadan çıkıyorsunuz ve sanki yanınızda o gün paylaştığınız Âlim ile beraber oluyorsunuz. Bu da size kuvvet veriyor, tek başına olmanızı bir dezavantaj olmaktan çıkarıyor. Ayrıca, çok severek yaptığım bir iş olduğu için tek kişi olmanın zorluğundan ziyade keyfini yaşıyorum.

Sayfayı açmaya neden ve nasıl karar verdiniz? Hesap ile ulaşmaya çalıştığınız nihai hedefiniz nedir?

İzmir’de doğup büyüdüm, şu an yaşım 27, kendimi bildim bileli bir şeyler öğrenme ve bu öğrendiğimi insanlarla paylaşmaktan keyif alıyorum. Sayfayı açma sebebime gelirsek; bizlere hep medeniyetin, bilimin ve sanatın Avrupa’ da ortaya çıktığı, geliştiği anlatıldı. Ama sonradan gördüm ki Batı âlemi o yıllarda Müslümanların keşiflerine mucize gözü ile bakmıştır. Bununla beraber, İslam dünyasında bilim, sanat ve medeniyet alanında yapılan çalışmalar, Batı tarafından görmezden gelinmektedir. Harezmi’yi, Cezeri’yi, Ali Kuşçu’yu, Piri Reis’i, El-Kindi’yi, Gazali’yi, Akşemseddin’i zikretmeden, bilim tarihi yazılamaz. İslam dininin bilime engel olduğunu söyleyenler Kur’an-ı Kerîm’ in “Oku” emriyle başladığını unutuyorlar. Sorun biz okumayan, Müslümanlarda! Ben de bu gerçekleri hatırlatmak için, insanlara ulaşma açısından sosyal medyayı güzel bir vasıta olarak gördüm. Batı kaynaklı önyargıları bir kenara bırakarak, ilmî birçok keşif yapan İslam âlimlerini tanıtmak ve bunları insanlara anlatmak için bu hesabı kurdum.

Türkiyenin bilim ve teknoloji tarihini öğretmedeki başarısı ve bulunduğu nokta sizce nasıl?

Bilim ve medeniyet söz konusu olunca Müslümanların bu alanlardaki katkıları tamamen görmezden geliniyor.Avrupa kültürü karşisinda Bilim adamlarimiz her ne kadar kaybolmuş olsada bildiğimiz kadariyla öğretmek ve öğrenmek bizlerin vazifesidir.Geçmişimiz aslinda sahip çikamadiğimiz kiymetler ve degerler ile dolu.En azindan bizler Müslüman Bilim Adamlarıni ve geçmişimizi taniyalim..Hesap ile ulaşmaya çalıştığım hedefim ise öncelikle biz okumayan Müslümanların Allahın “oku” emrini yerine getirdiklerin de neler yapabildiklerini göstermekle beraber aslında nasıl bir geçmişe sahip olduğumuzu anlatmakdı. Geleceğimizi kurmak için önce geçmişimizi bilmek zorundayız..

Hesabı yönetirken karşılaştığınız ilginç olaylar ya da tespit ettiğiniz ilginç durumlar oldu mu? Hesapta paylaşım yapmak üzere araştırma yaparken karşılaştığınız şaşırdığınız bilgiler oluyor mu?

Yaşadığım bazı durumlar elbette var. Özellikle “bu keşif kimindir şeklinde bir anket yaptığımda, takipçilerimizin genelde şıklardaki Avrupalı bilim insanının ismini seçiyorlardı. Belli bir zaman sonra bu algıyı biraz da olsa değiştirdiğimize inanıyorum. Paylaşım yapmak üzere araştırma yaparken, beni en çok üzen ve etkileyen, bu buluşların keşifleri yapanların değil onları sonradan sahiplenenlerin isimlerinin, bu buluşlarla yanyana yaşaması olmuştur. Malesef bizler geçmişimize ve geçmişimizdeki değerlere sahip çıkamadık. İnşaallah bundan sonra geçmişimizle daha fazla alakadar olacağız.

Bilim ve teknoloji tarihimizle ilgili tavsiye ettiğiniz kaynaklar, kitaplar ve müzeler var mı?

Bilim ve teknoloji tarihimizle alakalı Prof.Dr. Fuat Sezgin hocamızın kitaplarını herkese tavsiye ederim. Ayrıca İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesini ziyaret etmelerini, eserleri yerinde görmelerini tavsiye ederim.

Değerli vaktinizi bize ayırdığınız ve böylesine güzel bir hesap kurduğunuz için tekrar teşekkür ederiz. 

-Ben de teşekkür ederim.

Hesaptan seçme bazı tweetler;

Kelambaz

Kelambaz

Tarih • Kültür • Edebiyat • Fikir • Aktüalite

Yorum Yaz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Bizi Takip Et!